Yüz Tanıma Sistemleri

Gelişen teknoloji her geçen gün karşımıza yeni icatlar ve yeni sistemlerin çıkmasını sağlıyor. Dünya genelinde teknoloji alanında yapılan yatırımlar ve AR-GE çalışmaları dikkatlerden kaçmazken, ülkemizde de Teknopark oluşumları sayesinde bu alanda ciddi çalışmaların yapılmaya başlandığı gözlendi. Teknoparklar bünyesinde kurulan şirketler artık Türkiye’yi teknoloji ihracatı yapan ülkeler arasına sokmayı başarırken, dünya genelinde ses getiren çalışmalara imza atan oluşumlar da ortaya çıkıyor.

yüz tanıma
yüz tanıma

 

Teknoloji doğru ellerde harmanlandığında ortaya insanlık adına takdire şayan ürünler çıkıyor, başarılı yazılımlara imza atılıyor ki, bunlardan biri de Yüz Tanıma Sistemleri diyebiliriz. Yıllar öncesini düşündüğümüzde,kendi beyin gücümüz ve hafızamızı kullanarak insanların yüzlerini tanımladığımız gibi, insan eliyle geliştirilen sistemlerin yüz tanımlamaları yapabileceği söylense bu belki de ciddiye bile alınmazdı.

Teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor, kendini yeniliyor ve büyüyerek ilerlemeye devam ediyor. Bu da karşımıza girişimci şirketlerin çalışmaları sayesinde yüz tanıma sistemi gibi, güvenlik odaklı kullanılabilecek, toplum güvenliğini onları rahatsız etmeden sağlama şansı tanıyacak çözümlerin hayata geçirilmesini sağlıyor. İnsanları rahatsız etmeden diyoruz, çünkü kişiyi tedirgin eden, kasılmasına, gerginleşmesine neden olan bir güvenlik unsuru sorunların çözülmesine değil, daha büyük problemlerin yaşanmasına neden olabiliyor.

Yüz tanıma son dönemde güvenlik ve kimlik doğrulama amaçlı kullanılan sistemlerden biri haline geldi. Bildiğiniz gibi her insan doğuştan gelen karakteristik özelliklere sahip ve bunlar sadece kendisine has olduğu için tanıma sistemleriyle ayırt edilebiliyor.

Nasıl ki parmak izimiz, avuç içi izimiz ya da iris bizlerin diğer kişilerden ayırt edilmesine olanak sağlayan karakteristik özellikler gösteriyorsa, yüzümüz de aynı şekilde ayırt edici özelliklere sahip. Bu da geliştirilen sistemler sayesinde yüzden yola çıkarak kimlik belirlemelerinin yapılmasını sağlıyor. Tabi ki bu alanda devreye Biyometri teknolojisi giriyor. Biyometri teknolojisinden yararlanılarak hayata geçirilen yüz tanıma odaklı sistemler özellikle gözlem ve güvenliğin üst düzeyde olması gereken bölgelerde kullanılıyor.

Dünya genelinde yüz tanıma cihazı üzerine olan ilgi nedeniyle farklı birçok girişimci şirketi bu alanda çalışmalar yapmasına tanık oluyoruz. Biyometrik sistemleri kullanarak güvenlik çözümleri yaratmayı başaran birçok şirket mevcut. Bunlar içerisinde Ekin yüz tanıma sistemi farkı ise en az fiziksel temas hedefinin bulunması.

yüz tanıma güvenliği
yüz tanıma güvenliği

 

Yüz tanıma sistemi genel olarak sınır kapıları, havalimanları, alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi sürekli kalabalık insan gruplarının bulunduğu noktalarda kullanılıyor. Güvenliğin önemli olduğu bu alanlarda oluşabilecek sorunlar doğrultusunda kişilerin yüz analizlerinin yapılmasına olanak sağlayan yüz tanıma sistemi fiyatları da kullanım alanı ve ekstra özelliklerine göre değişiklikler gösteriyor.

Söz konusu noktada bulunan güvenlik sistemleri ile entegre olabilen yüz tanıma cihazı, güvenlik kameraları ile kaydedilen görüntüler üzerinden tarama yaparak yüz tanıma, alınan analizleri veri bankasında sorgulayarak kişiyi teyit etme ya da olası durumlarda alarm oluşturma gibi özelliklere sahiptir. Kullanılması istenilen özel çözümler ve fonksiyonlara göre de yüz tanıma sistemleri fiyatları değişiklik gösterecektir.

Yüz Taraması Nasıl Gerçekleşir?

Yüz tanıma sistemleri güvenliğin üst düzeyde tutulmak istenildiği noktalarda sıklıkla tercih edilen bir seçenek haline gelmeye başladı. Sıklıkla karşımıza çıkan bir sistem olması ilginin de artmasına neden oluyor. Birçok kişi gibi siz de beyninizle gerçekleştirdiğiniz yüz tanımlamalarının insan eliyle hayata geçirilen sistemler tarafından nasıl uygulanabildiğini merak ediyorsunuzdur. Biyometri teknolojinin kullanıldığı sistemlerde yüz taraması adımları şu şekilde gerçekleşir:

  • Ortamda bulunan bireylerin yüzleri gerçek zamanlı olarak yakalanır ve tüm ayrıntılarıyla sistem tarafından kayıt altına alınır.
  • Yüzlere dair her ayrıntıyı farklı algoritmalarla ayırt etme özelliğine sahip olan bu sistem kişilerin diğerlerinden ayrılan karakteristik özelliklerini analiz eder.
  • Kayıt altına alınan yüzler veri bankasında toplanır ve sistem tarafından analiz edilen her yüz bu veri bankasındaki yüzler ile karşılaştırılarak eşleme yapılır.
  • Gerçekleştirilen veri bankası eşleştirmesi sonucunda bireyin kimliği belirlenebilir.

Biyometrik sistemler içerisinde en güvenilir tarama yöntemlerinden biri de Retina taraması olarak kabul görüyor. Bilinen en eski Biyometrik tarama yöntemlerinden biri olan Retina taraması tahmin ettiğiniz gibi gözün arka kısmında yer alan kan damarlarının yapısını analiz ediyor ve bu sayede kimlik belirmelerinin gerçekleşmesini sağlıyor.

Retinada bulunan desenler kopyalanması mümkün olmayan bir yapıya sahip olduğu için güvenlik alanında tek başına yeterli olabilecek bir tarama sistemi olarak görülebiliyor. Ancak bu sistemde taramanın gerçekleşmesi için kişinin cihaz içerisinde yer alan yeşil noktaya odaklanarak 10-15 saniye boyunca gözlerini hareket ettirmeden bakması gerekiyor.

Güvenliğin giderek daha fazla önem kazanması ve bireylerin kendilerini güvende hissetme ihtiyacı teknolojinin bu alanda gelişmeler göstermesine neden oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir