Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Tehlike Saçıyor

Gdo denen genetik değiştirme birçok farklı üründe denenmiştir. Dünyanın yeterli beslenemeyen nüfusuna bir çözüm olarak sunulan Gdo sonraki yıllarda farklı amaçlara hizmet etmeye başlamış ve amacından sapmıştır.

Gdo'lu Gıdalar
Gdo’lu Gıdalar

 

Genetiği değiştirilen ilk bitki bir domatestir. Domatesin raf ömrünü uzatmak için kullanılan bu yöntemde başarı sağlanmıştır. Artık kullanılmayan bir yöntemle genetiği değiştirilen bu domates sonrası 5 farklı Gdo lu domates daha denenmiştir. Bitkiler için Gdo kullanımı çok sık kullanılan bir yöntemdir.

Bu yöntemler ülkemizde de uzun süre tartışılmıştır ve tartışılmaya devam etmektedir.1995 ten 2009 yılına kadar 110 farklı üründe Gdo için izin istenmiş ve bunların 75 ine izin verilmiştir. Bunların çoğu böceklere karşı direnç sağlanabilmesi içindir. En çok genetiği ile oynanan ürün mısır olup, domates, patates , kabak da Gdo laboratuarlarından geçmiştir.

Gdo'lu Limon
Gdo’lu Limon

Erik, buğday ve pirinçte değişiklik yapıldığı da bilinmektedir. Bu konuda birincilik ise Soya fasulyesine aittir. Dünyada soya fasulyesinin %50 si Gdo lu tohumlardan yapılmıştır.En çok Gdo lu ürün kullanan ülkeler ise Abd başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir