Psikoteknik Belgesi Nasıl Alabilirsiniz?

Psikoteknik Değerlendirme

İncirli  psikoteknik kurumları sayesinde ticari araç kullanıcıları 2.009 yılından bu yana İstanbul’da bir çok kişi psikoteknik belge almaları sağlandı. İncirli  psikoteknik eğitim kurumları bireylerin belli testlerden geçerek trafikte kurallara daha uygun Sürücülük yapmalarını sağlamaktadır. Psikoteknik değerlendirmenin amacı psikolojinin yan dalı olan  Psikoteknik, kişilerin odaklanma zihinsel ve bazı bedensel hareketlerini testler ile araç kullanımı uygun olup olmadığını belirlemektedir. Bu testler sayesinde trafikte sürücüler daha dikkatli bir şekilde araç kullanmaktadı. Psikoteknik belge sayesinde değerlendirmenin olumlu olması sonucunda bireylerin yeterliğe sahip olduğuna dair belge verilmektedir. Verilen belgelerde yapılan testler göz önünde bulundurularak olası kaza durumlarının da önüne geçilmesi sağlanmış olur.

Testler de test yapan bireylerin psikomotor yeteneklerinin herhangi bir sorun olup olmadığını bakılır. Ayrıca İncirli psikoteknik eğitim kurumları tarafından verilen  psikoteknik belgesi evrakları testler ile bireyin herhangi bir psikolojik rahatsızlığının olup olmadığı da belirlenebilmektedir. Bu şekilde trafikte oluşabilecek herhangi bir davranış bozukluğuna da engel olunur. Psikoteknik değerlendirmeler bireyin birçok teste tabi tutulmasından sonra yapılmaktadır. Bu testler bir saat süre içerisinde kişilerin psikomotor becerilerine bakılarak tamamlanmaktadır. Sürücü olan bireylerin trafikteki belirli işleri yapabilme konusunda ki yeterliliklerinin tam olup olmadığını bu testler ile bakılarak belgeler aracılığıyla onaylanmaktadır. Bu yapılan testler Sağlık Bakanlığı denetiminde psikologlar aracılığı ile yetkili kurumlar tarafından verilmektedir. Bu şekilde kişilerin sürücülük için doğru kişi olup olmadıkları onaylanmış olmaktadır.

Psikoteknik Belgesi Nasıl Alabilirsiniz?

Psikoteknik belgesi için bireyler belli testlerden geçerek bu belgelere ulaşabilmektedir. Bu testler bir saat sürerek bireylerin ölçümden geçmeleri sağlanmaktadır. Bu bir dizi testten geçen bireylerin  test tamamlandıktan sonra sürücülük için uygun olup olmadıklarına karar verilmektedir. Bu testler dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe testi, çarpışma tahmini testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi ve tepki hızı testi ile trafiğe ilişkin görüş testi bireylere uygulanarak uygun olup olmadıkları belirlenmektedir. Bu testler sonucu olumlu onaylanan kişilere psikoteknik belge verilerek trafiğe uygun oldukları onaylanmaktadır.

Psikoteknik fiyatları nedir? Sorusu kurumdan kuruma farklılık göstermekteydi. İncirli psikoteknik eğitim kurumlarının bireyler için belirledikleri fiyatlar testlere göre değişmektedir. Psikoteknik fiyatlar kurumların özel ve resmi olmasına göre ve uygulanan teknik değerlendirmeler üzerinden bir fiyat belirlenmektedir. Bu Psikoteknik fiyatları kurumların bulundukları ilin sağlık müdürlükleri tarafından ve il umumi hıfzıssıhha kurulları ile belirlenerek bireylere bir fiyat verilmektedir. Böylece tüm  özel veya resmi kurumlar fark etmeksizin hepsinde aynı fiyatlar verilerek haksız rekabetin de önüne geçilmiştir. Bu yine kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Aşağı yukarı kurumlar tarafından yapılacak bu testler bir saat sürmektedir. Bir saatin sonunda bireyleri bu testin verip verilmeyeceği alanında uzman kişiler tarafından belirlenecektir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir