Gebelikte İdrarda Kan Görülmesinin Nedenleri

Hamilelik ya da normal dönemlerde idrarda kan görülmesi durumuna hematuri adı verilir. Hematuri durumu olağan olmayıp gerekli tahlillerin yapılması gerekir. İdrarda kan görüldüğü zaman kırmızı kan hücreleri adı verilen eritrositler idrara karışmıştır. İdrara karışan kan çoğu durumda gözle görülürken bazı durumlarda tahlil sonucunda anlaşılır. Tahlil sonucunda ise gerekli tedavi aşamasına geçilir.

hamilelik
hamilelik

Hematuri Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda kan görülen kişilerin çoğunun şikayeti olmaz. Bazı hastaların ise kasık ile birlikte böğür ağrısı bulunur. Bulantı, halsizlik, baş dönmesi, ishal ve sancı gibi belirtileri de bulunabilir. Gebelik döneminde kullandığınız ilaçlar da idrar renginin değişmesine neden olabilir. Hastalık olmadan da idrarın değişikliği görülür. İlaçlar dışında olan sebepten kaynaklanan durumlar ise bazı hastalıkların habercisi olabilir. İdrar kesesinde yırtılma, mesane taşı, tehlikesiz hematuri, böbrek taşı, idrar kesesinde taş gibi sorunlara neden olabilir.

gebelikte hormonlar
gebelikte hormonlar

Hematurişikayetinizde mutlaka doktora danışmalısınız. Doktor belirli plan doğrultusunda hastalığın seyrini izler. Gebe bayan enfeksiyon sonucu hematuri yaşıyorsa doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanır. İdrarda kan görüldüğü zaman bol su içilmesi de önerilir. Farklı nedenlere kaynaklı bir durum varsa gerekli araştırma yapılır ve cerrahi operasyon da yapılabilir. Hamilelikte idrarda kan görülmesi kişiye ve sebep olduğu duruma göre farklılık gösterir. Bu gibi durumlarda çevreden bilgi edinmek yerine mutlaka doktor tavsiyesini dinleyin ve uygulayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir