Centilmenler ve Hanımefendiler

İngiltere’de yayınlanan magazin dergileri sonuçta işin kuralını buldular. Artık bir beyefendi ve bir hanımefendi nasıl olunur, formülü bulundu.

Konuyla ilgili verilen listelerde genel görgü kuralları dışında pek çok kişiye tuhaf gelebilecek davranış ve tutumlar da var. Ama olsun, tarih boyunca kibarlıklarıyla meşhur İngilizlerden daha iyi bilecek değiliz. Baksanıza onlar işin kitabını yazıyorlar.

centilmenler
centilmenler

Bir Centilmen

Akşam yemeğinde telefonunu sessize alırmış. İlişkiyi yüz yüze bitirme cesareti gösterirmiş. Misafirlerin bavullarını taşırmış. Garsonlara nazik davranırmış.

Sinek ve örümcek avlarmış. Sandalet giymezmiş. Çocukları eğlendirecek hikayeler, en azından iki fıkra bilirmiş. Tek kibritle ateş yakabilirmiş. Vejetaryen olmazmış.

hanımefendiler
hanımefendiler

Bir Hanımefendi

Buna karşılık bir hanımefendi bavulunu kendisi taşır ama yardım taleplerini gülümseyerek kabul edermiş. Kendisine kapı açıldığında teşekkür edermiş. Kolay kolay alınmazmış. Uygunsuz bile olsa iltifatları kabul edermiş. Parke döşenmiş mekanlarda sivri topuklu ayakkabılarını çıkarırmış. Örümcek veya fare gördüğünde bağırmazmış.

Görüşlerini saldırgan olmadan kararlılıkla söylermiş. Gereksiz yere neşe saçmazmış. Sallanarak veya kalça çevirerek yürümezmiş. Ve en önemlisi bir hanımefendi kalori saymayı bilir ama bundan söz etmezmiş. Şimdi bütün bu ipuçlarını göz önüne alarak ne bir centilmen ya da gerçekten kibarlık nedir bilen bir hanımefendi olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir