Şişmanlık Nedir?

Şişmanlık, vücutta fazla yağ dokusu birikimine bağlı olarak ağırlığın ideal kilodan yüzde yirmi fazla olması halidir. Ciddi bir sağlık sorunudur. Tanımlanmasında bazı ölçüm yöntemleri var. Bunlardan biri ideal kilo. Kabaca kişinin boyundan yüz sayısını çıkarmakla ideal kilo hesaplanabilir.

şişmanlık
şişmanlık

Örneğin 1.70 cm. boyundaki bir kişinin kilosunun 70 olması gerekir. Başka bir tanımla bel çevresinin erkeklerde 102 cm. kadında 88 cm. üstüne çıkması şişmanlıktır. Ya da bel çevresinin kalça çevresine oranının erkeklerde 0,9, kadınlarda ise 0,8’den fazla olması şişmanlık olarak değerlendirilir.

Etkileri Kötü

Şişmanlık, önlem alınmaması halinde, vücutta birçok sistemi olumsuz etkiler. En çok kalp damar, hormon, solunum, sindirim, genital ve idrar, kas-iskelet, deri ve psikolojik sistemleri etkisi altına alır. Kalp damar sisteminde damar sertliği, kalp damar hastalıkları ve kalp krizi, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği, beyin kanamaları ve felç gelişmesine yol açar. Ayrıca şeker hastalığına neden olur. Bu satırlara bilgi olarak beslenme piramidinden bahsetmekte yarar var.

şişmanlık nedir
şişmanlık nedir

Beş ana besin grubunu içeren piramidin en altında sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidratlar var. Sonrası daha az yenecek besinlerle yükseliyor. Bunlar sırasıyla mineraller, proteinler, yağlar ve şeker. Yani katı ve sıvı yağlar ile tatlılar piramidin tepe noktasını oluşturduğu için insanın en az yemesi gereken gıda grubunu oluşturuyor. Bu, sağlıklı beslenmenin bilinmesi zorunlu şekli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir