Satranç Nasıl Oynanır?

Satranç yüzlerce yıldır oynana ve insanların zihin gelişimlerine katkı sağlayan muhteşem bir oyundur. İlk ortaya çıktığı andan beri insanları peşinden sürükleyen bu harika oyun günümüzde teknoloji sayesinde çok sayıda oyun seçeneği olsa da oynanmaya devam eder. Her oyun gibi kendine has kuralları vardır ve bu kurallara göre oynanması gerekir. Sahip olunan her bir taşın özel bir hareketi olduğundan satranç nasıl oynanır sorusu oyunu merak eden herkes tarafından sorulmaktadır.

Satranç Tahta ve Taşlarının Özellikleri

Satranç iki kişi arasında ve kare şeklinde bir tahta üzerinde oynanır. Satranç tahtası özeldir ve küçük karelere ayrılmıştır. İçerisinde 64 adet kare yer alır. Kareler iki farklı renge sahiptir ve bu şekilde atılan adımlar çok net bir şekilde takip edilebilir. Biri koyu biri açık olan bu karelerin tamamı eşit büyüklüktedir.

Oyuncular 16 adet taşa sahip olarak oyuna başlarlar. Taşların yarısı, yani 8 tanesi piyondur. Kalan 8 adet taşın ikisi kale, ikisi at, ikisi fil, biri vezir ve biri şahtır. Oyunda bir tarafın kazanmış olması için karşı tarafın şahını alması, diğer bir deyişle onu mat etmesi gerekmektedir. Oyuna her zaman beyazlar başlar ve bu stratejileri ciddi şekilde değiştirir. Oyuna başlamadan önce taşların nasıl hareket ettiğinin de öğrenilmesi gerekmektedir.

Satranç Taşları Nasıl Hareket Eder?

İnsanlar satranç nasıl oynanır sorusunun yanıtını almak için taşların nasıl hareket ettiğini öğrenmek zorundadır. Çok zor ya da karmaşık olduğu söylenemez. Ancak her taşın kendine has bir hareketinin olması oyunda yüzlerce farklı seçeneğin olmasını sağlamaktadır.

En önemli taş olan şah yalnızca 1 birim hareket edebilmektedir. Bitişiğinde yer alan tüm karelere ilerleyebilir. Vezir ise yatay, dikey ya da çapraz bir şekilde hareket edebilir. Hareketinde kaç birim ilerleyebileceğinin bir sınırı olmaz. Rahatlıkla istediği kareye kadar ilerleyebilir.

Her oyuncuda 2 adet yer alan kale yalnızca dikey ve yatay şekilde hareket edebilir. Fil ise çapraz bir şekilde gider. At bir “L” çizerek hareket etmektedir. Taşların üzerinden atlayabilen tek taştır. L şeklini yatayda ya da düşeyde çizmesi önemli olmaz. Her ikisini de gerçekleştirebilir. Piyonlar bulundukları kareden ileriye doğru 1 birim hareket edebilirler. Ancak başlangıç konumlarından hareket ederlerken 2 birim hareket etmeye izinleri vardır.

Satrançta Taş Alma

Gelelim satranç nasıl oynanır sorusunun en can alıcı noktasına. Oyunun amacı olan karşı oyuncunun taşlarını alma eylemi çok rahat bir şekilde gerçekleşebilir. Bunun için taşların hareket doğrultusu üzerinde rakip taş varsa bu taşı almak mümkündür. Taş alındığında tahtanın dışında kalır ve onu alan taş onun yerine geçer. Bu şekilde devam eden oyunda şah alındığında oyun bitecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir