Renklerin Dekorasyondaki Yeri

Dekorasyonun en önemli unsurlarından olan renkler, mekanın görüntü ve atmosferini değiştiriyor. İç mimari, dekorasyon ve tasarımın ana çubuklarından biri olan renklerde doğru seçimler yapabilmek için bazı püf noktaları bilmeniz gerekiyor. Hangi renkler sıcak hangileri soğuktur, ana ve ara renkler nelerdir, nasıl etkiler oluştururlar?

renkli dekorasyon
renkli dekorasyon

Ana ve Ara Renkler

Doğada temel olarak tek başlarına bulunan kırmızı, mavi ve sarı ana renkler olarak sınıflandırılıyor. Başka renkleri karıştırarak elde edilemediklerinden dolayı ana renk olarak adlandırılıyorlar. Turuncu, yeşil ve mor ise ara renklerdir. Siyah ve beyaz renkleri daha çok gün ışığı ile ilişkilendirildiği için farklı şekilde tanımlanıyorlar..

siyah dekorasyonu
siyah dekorasyonu

Sıcak ve Soğuk Renkler

Renkler insan üzerinde oluşturdukları ruhsal etkileri ile sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kırmızı, turuncu ve sarı sıcak renkler iken maviden mora kadar uzanan renk skalası ise soğuk olarak tanımlanıyor.

sarı dekorasyon
sarı dekorasyon

Doğru Renk Seçimi

Doğru renk seçiminde mekanın boyutları, ne amaçla kullanılacağı ve ışıklandırma yolu ile yöntemi dikkate alınmalıdır. Örneğin küçük mekanlarda açık tonlar tercih edilerek mekanın daha geniş algılanması sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir