Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite cerrahileri, kilo problemi olan kişilerde, fazla kilo nedeniyle ortaya çıkabilecek riskleri en aza indirmeyi amaçlayan operasyonlardır. Çeşitli obezite cerrahi yöntemleri bulunmaktadır ve her yöntem farklı prosedürleri ve farklı işlevleri içerir. Fakat temel amaç, midenin tutabileceği yiyecek miktarını sınırlandırmak, tüketilen kalori miktarını en aza indirmek ve dolayısıyla kilo kaybını beraberinde getirmektir. En çok tercih edilen obezite cerrahisi çeşitleri şu şekildedir:

Biliopankreatik Derivasyonlu Duodenal Switch

Bu prosedür, on iki parmak bağırsağı olarak da bilinen duodenalin,ileum (ince bağırsağın son kısmı) boyunca hastaya yerleştirilir. İşlem sırasında safra kesesi de çıkarılır. Biliopankreatik derivasyonlu cerrahi, açlık hissine neden olan hormonların salınımını azaltır.

Dudodenalswitch, ameliyat sonrası kanser gibi bazı hastalıkların riskini de azaltabilir. Aynı zamanda metabolik sorunları ve diyabeti tedavi etmek için de kullanılan bir obezite cerrahisi çeşididir. Uygulanması zor bir ameliyat türüdür. Operasyondan sonra kapsamlı takip gerektirir.

Mide Bandı Cerrahisi

Laparoskopik ayarlanabilir mide bandı olarak da ifade edilen bu cerrahi yöntemde, mide etrafına bir bant yerleştirilir. Bunun neticesinde küçük bir kese oluşturulur. Oluşturulan kese, tüm mideden farklı olarak sınırlı miktarda yiyecek tüketilmesini sağlar. Kişi bu sayede daha kısa sürede tokluk hissi kazanır.

Gastrekomi Kolu Cerrahisi

Gastrekomi kolu prosedüründe midenin büyük bir kısmı küçültülür. Yukarıda bahsedilen ameliyatlarda olduğu gibi kişi kendini çok daha hızlı tok hisseder ve tüketilen yiyecek miktarı büyük ölçüde azalır.

Mide Bypass Cerrahisi

Gastrik bypass veya Roux-en-y gastrik bypass gibi farklı şekilde isimlendirilen mide bypass cerrahisinde mide iki bölüme ayrılır. Cerrahi zımbalar kullanılarak midenin üst kısmında küçük bir kese oluşturulur. Kesenin doğrudan ince bağırsağa bağlanmasıyla midenin geri kalanı bypass edilir. Diğer yöntemlere benzer şekilde daha az yiyecek tüketimi ve daha az kalori alımı sağlanır. Mide bypass ameliyatı sonrası çok sıkı bir diyet programı uygulanmalıdır. Programa sadık kalınmadığı takdirde damping sendromu görülebilir.

Mide Balonu

Diğer obezite cerrahisi çeşitlerinden farklı olarak mide balonu geçici bir işlemdir. Ağız yolundan çok dar bir tüp kullanılarak mideye bir balon yerleştirilir. Balon mideye ulaştığında şişirilir. Bu sayede midenin kullanım alanı sınırlandırılmış olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir