Böbrek Büyümesi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

İnsan vücudunda böbreğin sindirim sisteminde görevi vardır. Tüketilen besinler ve içilen sıvılar böbrekte süzülür ve idrar yolu aracılığıyla dışarı atılır. Böbrek bu görevini yerine getirirken çeşitli sebeplerle büyür ve genişler. Böbrekte idrar birikir. İdrarın birikmesiyle birlikte böbrek dokusu basınca uğrar ve normal çalışmasına engel olur.

Böbrek büyümesine idrar yoluyla böbrek arasındaki kanalın tıkanması neden olur. Tek taraflı kanal tıkandığında böbrek çalışmasını tamamen durdurmaz. Bu nedenle böbrek büyümesi hastalığı geç fark edilir. Her iki böbrek kanalının da tıkanması idrarın ters yönde gitmesine neden olur. Böyle bir durumdaysa ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Böbrek Büyümesinin Belirtileri

  • Böbrek boşluğunda bel ağrıları hissedilmeye başlar.
  • Kanal tıkandığından idrar birikir ve enfeksiyon oluşur.
  • Hasta ateşlenir.
  • İdrar ihtiyacı sırasında yanma hissi görülür.
  • Hastanın karnı şişer.
  • Bulantı ve kusma
  • Kilo kaybı ortaya çıkar.

Bu tür şikayetlerle doktora başvurulduğunda hastalığın tanısı MRI, ultrason, tam idrar testi, sistoskopi, ürografi testleriyle konulur.

Böbrek Büyümesi Nedenleri

Böbrek tüketilen besinleri süzer ve idrar kesesine ulaştırır. İdrar kesesine gidecek olan idrarın çıkış kanalında engel olması böbrek genişlemesinin nedenlerindendir. İdrar yollarında taş, tümör olması tıkanmaya neden olacak etkenlerdir. Gebelik, prostat hipertrofisi, üreter kıvrılmalar böbrek büyümesinin nedenlerindendir.

Böbrek Büyümesi Tedavisi

Böbrek büyümesinin erken tanısı hasta için önemlidir. Erken dönemde hastalığın tanısı konulduğunda tıkanmalar kolaylıkla giderilebilir. Kişi sağlıklı yaşamına döner. Ancak geç fark edildiğinde böbrek büyümesine neden olan tıkanıklar, böbrekte kalıcı sorunlara neden olacaktır. Böbrek büyümesi tedavisi ve tanısı için üroloji doktoruna başvurulması gerekir. Kullanılması önerilen ilaçlar arasında kan düzenleyiciler, düşük dozda antibiyotikler bulunuyor. Hastalık kontrol altına alınamadığında kistler oluşabilir.

Böbrek büyümesi rahatsızlığı için doktorun uygulayacağı yöntemlerin yanı sıra bitkisel tedavi yöntemlerinden de yararlanabilirsiniz. Biberiye, atkuyruğu, kiraz sapı, karahindiba, zencefil, marul tohumu tozu gibi bitkiler böbrek büyümesi hastalığı olan kişilere iyi gelecektir. İdrar attırıcı etkileri sayesinde çayı demlenerek tüketildiklerinde böbrekte oluşan tıkanıklığı giderecektir. Bol sıvı ve su tüketmek de rahatsızlığın kısa sürede tedavi edilmesine yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir