Neden Doğru Nefes Almalıyız?

İnsan yaşamak ve hayatını devam ettirmek için nefes almak zorundadır. Her nefes alışımızda vücudumuzdaki kirli hava olan karbondioksiti atar ve temiz hava olan oksijeni vücudumuza alırız. Vücudumuza aldığımız oksijen besinlerin yakılmasına ve bunun sonucunda oluşan enerji ise organların, vücudumuzda bulunan sistemlerin çalışmasını, hareket etmemizi kısacası hayatımızı devam ettirmemizi sağlar.

doğru nefes alımı
doğru nefes alımı

Yanlış Nefes Nasıl Kilo Aldırır?

Yeterli oksijen alamadığımız durumlarda vücut gerekli olan enerjiyi üretmek için besinleri yakamaz ve bunun sonucunda şişmanlık, yağlanma gibi durumlar ortaya çıkar. Fazladan kilolarınızın olduğunu düşünüyorsanız doğru nefes ile kilolarınızı yakabilir, çok zayıf iseniz doğru nefes ile doku ve organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlayabilir bu şekilde vücudun daha düzenli çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Doğru nefes almamak ayrıca diğer organlara nazaran daha fazla oksijene ihtiyaç duyan beynin çalışmasını etkiler ve depresyon, görme ve işitmede bozukluk hatta zihinsel bulanıklığa sebep olur.

nefes almak
nefes almak

Doğru nefes için burnunuzdan nefes almaya çalışın. Ağzınızdan nefes aldığınızda kanınıza daha az oksijen pompalanır ve dokulara, organlara daha az oksijen gider. Bu durum vücudun çalışmasını zorlaştırır.  Bu durum kendinizi stres altında hissetmenize, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilere sebep olabilir.

Doğru nefesi deneyimlemek ve vücudunuzdaki değişimi görmek istiyorsanız bu egzersizle başlayabilirsiniz. Öncelikle vücudunuzun pozisyonunu dik bir hale getirin. Birkaç dakika vücudunuzdaki solunuma odaklanın ve nasıl nefes alıp verdiğinizi izleyin. Sonrasında burnunuzdan nefes alıp vermeye başlayın. Sonrasında nefes verme sürecinizin alma sürenizden daha uzun olmasına dikkat etmek. Ancak zaman içinde bu süreci oturtacağınızı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir