Modadaki Zor İşler

Modada zor bir kavram olan Haute Couture kişiye özek olarak açıklanabilir. Yani giydiğiniz şey başka kimsede yok, sadece sizin üzerinizde görülebilir. Bu yüzden 19. Yüzyılda her zaman tek olmak isteyen kaymak tabakanın vazgeçemediği bir giyim tarzı oldu. Biraz sokak ağzı ile ifade etmek gerekirse haute couture sizi kimse ile pişti etmiyor. Ismarlama yüksek kalite terziliğe dayanan bu akım sanki kişiye özel kıyafet dikme sanatı.

moda nedir
moda nedir

Kendince Kuralları Var

Modanın kalbi Paris’te bu tarz bir moda evi olmak hiç kolay bir şey değil. Bu işte harcadığınız yıllara ve sendikaya üye olup olmadığınıza bakılıyor. Bir modacının koleksiyonlarına haute couture denilebilmesi için o kişi her şeyden önce kişiye özel dikim hizmeti verebilmeli, atölyesinde de tam zamanlı olarak çalışan en az 20 çalışanı olmalıymış.

moda
moda

Ayrıca modaevi her sene yaz ve kış aylarında en az 35 parçadan oluşan iki defile düzenleyebilmeliymiş. Yani bu sıfat çok az veriliyor. Bizim podyumlardan baktığımız ve önümüzden geçip giden elbiselerin arkasında aslında bir sürü kişinin emeği yatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir