Masa Tenisi Oyunu Nasıl Oynanır?

Hindistan ve Güney Afrika’da askerlerin eğlenmek için ortaya çıkardığı masa tenisi oyunu zamanla tüm dünyada sevilerek oynandı. Uluslarası platformalrda yarışmalar düzenlenerek kazanan oyuncuya “dünya şampiyonu” gibi ünvanlar verildi.

 

Masa Tenisi Oyun Kuralları

 

Masa tenisinde kullanılan bazı terimler vardır. Topun oyunda olduğu süreye “ralli”, sonucun skora yansımadığı ralliye “let”, sonucun skora yansıdığı ralliye “sayı” ve tenis oyunlarında spine “spin” adı verilir.

 

Oyun iki ya da dört kişi ile masa tenisi masası üzerinde, raketler ve toplarla oynanır. Masa tenisi masasının iki tarafında eşit sayıda oyuncu yer alır. Top raketlerle masa üzerinde ileri geri, filenin üzerinden zıplatılarak oynanır.

 

Oyun sırasında oyuncular, masaya hiç bir şekilde temas edemez, masayı kıpırdatamaz. Topa, ard arda iki kere, sıra gelmeden ya da top oyuncunun kendi sahasına değmeden vurulamaz.

Servis atan kişi geçerli bir sayı atmazsa elini kaybeder. Topu atan kişi, topu fileye çarparsa ya da fileye müdehale ederse kaybeder.

 

Masa Tenisi Masası Özellikleri

 

Masa tenisi masası ya dokuz ayaklı ya da beş ayaklı olur. Şekli dikdörtgendir. Uzunluğu 2.74 cm, genişliği 1.525 cm ve yerden yüksekliği 76 cmdir.

Standart bir masaya 30 santimetre yükseklikten bırakılan topun 23 cm zıplaması gerekir.

Koyu renklidir ve sınır çizgileri ikişer cm genişlikte olmalıdır. Masa file ile ortadan ikiye ayrılmış, her ikisaha da kendi merkez noktalarından eşit olarak ikiye ayrılmıştır. Yani ortalama eşit olarak 76.23 cm kadar iki paça halindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir