Kadın Hastalıkları ve Miyom

Kadın hastalıkları birçok yönden çeşitlilik göstermekle beraber en fazla şikayetin miyomlar üzerine olduğu rahatlıkla söylenebilir. Miyomlar rahim düz kaslarında gelişen iyi huylu urlardır. Kanser olmayan bu kitleler genellikle her kadında görülür. Gebelik kontrolüne gelen hastaların %4’ünde miyomlara rastlanır. Gebe kadınlarda görülen miyomların gebelik üzerine olumsuz etkileri görülebilir. Gebelik sırasında miyomlara rastlanılan hastaların daha titiz ve detaylı incelenmesi gerekir.

kadın
kadın

Miyomlar Neden Görülür?

Miyomların en önemli nedenlerin hormonal ve genetik olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu genetik değişiklikler rahim iç dokusunun östrojen ve progesteron gibi hormonların işleyişini değiştirebilir. Araştırmalara göre östrojen ve progesteron hormonunun artması ile miyom büyümesi arasında doğru orantı vardır. Gebelikte miyomların etkilenmesinin altındaki en önemli neden artan hormon salgılarıdır.

Gebeliğin Miyomlara Etkileri Nelerdir?

Gebelik sırasında rahim hücrelerinde oluşan büyüme, ödem ve rahim büyümesi nedeniyle oluşan gerilme miyomların büyüklükleri üzerinde etki yapabilir. Gebelik sırasında miyomların %40’ında değişiklik olmasa da %60’inda farklılık görülebilir. Gebe kalan kadınların miyom büyüklükleri genellikle gebelik boyunca devamlı artış gösterir.

kadın hastalıkları
kadın hastalıkları

Miyom büyümeleri en fazla gebeliğin ilk 3 ayında görülür. Zaman zaman nadir de olsa miyomların gebelik döneminde beslenme düzenlerinin bozulmasına paralel olarak küçüldüğüne de rastlanabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir