Gümrük Müşavirliği Nedir?

Gümrük müşavirleri eşyaların gümrük tarafından onaylanmış olan işlem veya kullanıma tabi tutulmasıyla ilgili olan gümrük işlemlerini temsil yolu ile takip eden ve sonuçlandıran kişilerdir. Müsteşarlık tarafından gümrük müşavirliği izin belgesi alan serbest meslek grubundaki kişilere gümrük müşaviri denilir.

Gümrük Müşavir
Gümrük Müşavir

Gümrük müşavirliği olarak meslek hayatını sürdüren kişiler gümrük danışmanı olarak çeşitli firmalarda hizmet verirler. Gümrük danışmanlığı ülkemizde kanunla kurulan ilk meslekler arasında yer almaktadır. Lojistik hizmetler, gümrükleme ve danışmanlık hizmeti veren gümrük müşavirleri Türkiye genelinde gümrük idarelerinde işlem gören beyannamelerin %80’lik bir kısmını takip ederler.

Gümrük kanunları gereğince, araç ya da ev eşyalarının şahıs ve kurumlar tarafına gümrük idarelerinde temsil edilmesi gümrük müşavirleri tarafından yapılır. Gümrük müşavirlik firmaları ve gümrük danışmanı olarak hizmet vermekte olan kişiler bu konuda yetki belgesine sahiptirler.

Gümrük Danışmanlığı Hizmeti Veren Firmalar

Gümrük müşavirlik yetki belgesine sahip olmayanlar noter onaylı vekalet belgeleri ile gümrük idarelerinde iş yaparlar ise şahıs ve kurumlar suçlu kılınır. Gümrük evraklarının yanlış düzenlenmesi, vergi hesaplarının doğru yapılmaması ve süre ihlali gibi sorunlarda temsil hakkı olmayan şahıs ve kuruluşların herhangi bir sorumluluğu bulunmaz. Sorumluluk bu noktada tamamen eşya sahibine ait olur ve herhangi bir cezai durumda adli makamlar ile eşya sahipleri karşı karşıya gelir.

Türkiye’de lojistik firması olarak hizmet vermekte olan ve gümrük danışmanlığı hizmetleri alabileceğiniz https://www.gumrukdanismani.net/ adresini ziyaret ederek bu konuda daha kapsamlı bilgiye erişebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir