Duygusal Bilgelik için 3 Pozitif Adım

Duygusal olarak zeki insanların nasıl olacağını bize öğretmeyen bir toplumda yaşıyoruz. Oysa duygusal bilgelik, hayatımızdaki başarıyı belirler. Uygun olmayan anlarda gereksiz yere patlama yerine, duygularımızı daha iyi kontrol edebiliriz. Bu 3 pozitif adımı bir deneyin, nelerin nasıl değişebileceğine tanık olacaksınız.

duygu
duygu
  • Duygularınızı kısıtlamayın

Küçüklüğünüzden beri duygularınızı bastırmaya yönelik manipülasyonlara maruz kaldınız. “Sus”, “Sevimli ol”, “Erkekler ağlamaz gibi şeyleri kesinlikle duydunuz. Ne hissedeceğinize özgürce izin vereceğiniz zamanı bilmek önemlidir. Kontrolsüz öfkenize veya gözyaşlarına özgürce baş vurmak anlaşmanın geleceği için en iyi şey değildir, anlaşmaya zarar vermeden öfkenizi ifade edemezsiniz. Kabul edemediğiniz duygularınızı uygun bir şekilde ifade edebilirsiniz.

  • Her zaman kontrollü olmaya çalışmayın

Duygusal bilgelik acı, tatlı, sıkıcı birçok duygu ile beslenir. Fakat çok fazla kötü olay üst üste geldiğinde bu sindirimin sonucu büyük bir felaket olma eğilimi gösterir. Gerçekten aşırı derecede saldırganlık, öfke veya kişinin gösterdiği üzüntü seviyesinde tek bir kıvılcım kendinizi kontrol etmeye çalıştığınız her şeyin taşmasına neden olabilir. Artık dışarı çıkmaları gerektiğinde onları dışarıda bırakın, bunu başkalarına zarar vermeden yapın.

duygusal bilgelik
duygusal bilgelik
  • Duygularınızı yönetin

Duygu bilgeliği sadece duygularınızı serbest bıraktığınızı göstermez. Aslında aynı zamanda önemli bir şeye odaklanıyor; “bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek”. Her duygu bir şeylere katkıda bulunur. Daha somut olarak, onlardan beklediğimiz her şeyi yapacaklardır. Öfkemizin bir partiyi mahvetmesini beklersek, kesinlikle yaparlar. Öte yandan, göz ardı ettiğimiz bir duygu biraz ivme kaybedebilir. Biraz kendimizi dinlemek daha güçlü, daha sağlıklı bir bakış açısıyla geri dönmemizi sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir