Bilim için Jurassic Park Gerçek Hayatta Yok

Manchester Üniversitesi’ndeki paleontologlar, hayal kırıklığı yaratan haber ile yeni araştırmanın Jurassic Park’ın asla gerçekleşmeyeceğini gösterdiğini söylüyorlar. Yaklaşık on yıl önce bulunan 68 milyon yıllık Tyrannosaurus rex kemiğinden numuneleri yeniden analiz ettikten sonra çıkan sonuç budur.

jurassic park
jurassic park

Jurassic Park Hayali Bitti

Eski dönemde araştırmayı yapan bilim insanları kemiklerde yumuşak doku ve sağlam proteinler olduğunu düşünüyorlardı. İçindeki DNA’nın uzun süren soyu tükenmiş kertenkeleleri diriltmek için kullanılabileceği umuluyordu. Yeni araştırmalara öncülük eden Mike Buckley, “Dinozor kemiklerindeki proteinlerin keşfi hem bilim insanları hem de halk arasında ve dünya genelinde bir şok dalgası gösterdi, ancak yapılan yanlışlığın şimdi yeni tekniklerin uygulanmasıyla gerçeğe dönüştürülmekte olduğu anlaşıldı” diyor.

Bununla birlikte, bu keşif birkaç nedenden ötürü tartışmalıdır; en net koşullar altında yumuşak doku, 1 milyon yıl içinde bozulmalıdır. Çoğu durumda, mikroplar onu birkaç hafta içinde yiyebilir. Şimdi, yeni bir analiz, o dönemlerdeki verilerin büyük olasılıkla kirlenmiş olduğunu gösteriyor. Modern türün örnekleri, devekuşu proteinlerinin çapraz bulaşmasına yol açan deneyleri bir laboratuarda ele almıştı. Ekip, dinozor yumuşak dokusu bulamadı muhtemelen devekuşu oldu.

jurassic park1
jurassic park1

Buckley, “Çalışmalarımız, hem devekuşu hem de timsah için kolajen parmak izlerini belirlemek üzere hazırlandı ve önceki çalışmaların tezini çürütmek niyetinde değildi, ancak, kısa süre sonra, sonuçlar kolajenin derin zamanların yıkımlarından kurtulabileceği paradigmasının altındaki varsayımı yok ettiğini fark ettik ” dedi. Bu şu anlama geliyor dinozor severler için gelecekte asla bir Jurassic Park olmayacak, o artık efsane bir film adı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir