Bad Sector Nasıl Onarılır?

Bad Sector sabit diskte depolanan bilgi birikimine denilmektedir. Düzenli şekilde depolama yapmak için kullanılmaktadır.

Bad Sector nasıl onarılır? Bad Sector standart boyutu 512 bayttan oluşmaktadır. Sabit disklerde okunamayan küçük veri kümeleriden oluşan Bad Sector’e erişilemez veya da yazılamaz. Bu bozuk sektörler disklere zarar da verebilir. Bu sektörlerin belirlenmesi ve bozuk sektör olarak belirtilmeleri gerekmektedir. İki tane kötü sektör mevcuttur. Birincisi Hard Bad Sector, onarılamaz olan hatalardır. Ancak önlenme olanağı sunarlar. İkincisi olan Soft Bad Sector ise sektörde bulunan bir hatanın düzeltme kodu sektörün içeriğiyle uyuşmadığında oluşmaktadır. Bunlar mantıksal hatalardır.

Bad Sector’ün Oluşumu

Bad Sector oluşum nedenleri arasında pek çok neden sayılabilmektedir. Onlardan bazıları ise şöyledir:

  • Malvare veya benzeri zaralar Bad Sector oluşumunda etkili olmaktadır.
  • Sabit disklerde meydana gelen fiziksel hatalar neticesinde de bu hatalı sektör oluşmaktadır.
  • Genel yüzey aşınması ve ünite içindeki havanın kirlenmesi veya da diskin yüzeyine temas eden kafa da bu hatalı sektör oluşmasında etkili olmaktadır.
  • Kötü işlemci fanı, tehlikeli veri kabloları, aşırı ısınmış bir sabit sürücü, düşük kaliteli veya da eskimekte olan donanımlar neticesinde kötü sektör oluşumuna neden olmaktadır.
  • Aniden elektrik kesintisinin olması, bilgisayar sıcaklığının artmış olması Bad Sector nasıl oluşur sorusuna verilebilecek olan yanıtlardandır.
  • Sabit diskin uzun süreler kullanılması durumunda parçaları eskisi gibi çalışmaması söz konusu olmakta ve hasarlı sektör oluşumuna neden olmaktadır.

Bad Sector Oluştuğuna Dair Belirtiler?

  1. Bir programı çalıştırmak veya da veri okumanın uzun süre alması.
  2. Mavi ekran hatalarını sık olarak artması durumu.
  3. Bad Sector belirtileri nelerdir dendiğinde bilgisayarın sebepsiz yere durup dururken yavaşlaması ve donması durumu akıllara gelebilir.
  4. Bilgisayar açılırken sabit diskten seslerin gelmesi.
  5. Windows sabit bir diskten sorun algıladı uyarısının sık gelmesi durumu.
  6. Sürücü erişilemez hale geldiği durumlar.

Bad Sector Onarımı

Üçüncü parti yazılımlardan Bad Sector taraması yapılmalıdır. Disk yüzeyindeki fiziksel hataları düzelterek Bad Sector onarımı yapmış olursunuz. bad Sectorleri de kontrol etmelisiniz. Bu işlemler neticesinde Bad Sector onarımı gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir