0850 333 Telefon Numarası Nedir?

Son yıllarda ülkemizde değişik telefon numaralarıyla çok sayıda dolandırıcılık yapılmış ve bu yüzden de insanlarımız farklı numaralarla arandıklarında oldukça tedirginlik yaşamaya başlamışlardır. 2011 yılından itibaren kullanımı giderek artan 850 koduyla başlayan telefon numaralarına karşı insanlarda bir önyargı oluşmuştur. Bu numaralar aradığında hemen bir dolandırıcılıkla karşı karşıya olduklarını düşünmektedirler. Oysa 850 ile başlayan numaralar ülkemize özgü bir uygulama olup, internet tabanlı çalışan bir numarayı ifade etmektedir.

Bu numaralar Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu tarafından farklı iletişim şirketlerine tahsis edilen numaralardır. BTK bu numaraları ilgili şirketlere bloklar halinde tahsis etmekte ve bu şirketler de talep eden bireysel veya kurumsal kullanıcılara vermektedir. Örneğin 0850 200 den başlayıp 0850 209 a kadar olan blok Global İletişim tarafından kullanılmaktadır. 0850 230 dan 0850 239 a kadar olan blok Türk Telekom’a tahsis edilmiştir. 0850 333 ile başlayan numaraları ise Türk Hava Yolları, Anadolu Jet, Millenicom Müşteri Hizmetleri, Dopping Müşteri Hizmetleri gibi kurumlar kullanmaktadır.

Bunlar bilindikçe ve öğrenildikçe bu numaraların bir dolandırıcılık olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca aynı iletişim şirketinden numara almış olan aboneler kendi aralarında ücretsiz konuşmaktadırlar. Bu numaraların en önemli özelliği ömür boyu size ait olması ve nereye giderseniz gidin değişmemesidir. Bir şehirden bir başka şehre taşınsanız bile o şehrin alan kodunu kullanmamakta ve örneğin 0850 333 ile başlayan numaranızda hiçbir değişiklik olmamaktadır.

Bu yüzden bu telefon numaralarına göçebe telefonlar denmektedir. Normal sabit hatlardan bir numara sizi aradığında hangi şehirden arandığınızı bilmektesiniz. Ama bu numaralarla arandığınızda bunu bilememektesiniz.

Bu numaraların bir diğer özelliği de diğer normal hatlardan daha ucuz olmalarıdır. 850 li numaralardan sabit hatları aradığınızda dakikasını 5 kuruştan, cep telefonlarını aradığınızda ise dakikasını 9 kuruştan konuşacaksınız. Bir cep telefonundan 850 li bir numarayı siz aradığınızda ise sabit hat aramış gibi paketlerinizden düşülecektir. Şimdilik pek çok kişi tarafından bilinmese de ve önyargılı bakılsa da bu numaraların kullanılması giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir