Ergen Psikolojisi

Bir insan doğumundan vefatına kadar birçok dönemden geçer. Bu dönemlerden en önemlisi de ergenlik dönemidir. Bu dönemde insan büyük bir değişime uğrar. Hem fiziksel olarak, hem de ruhsal olarak. Esasen ruhsal değişimler, fiziksel değişimlerin yan etkisinden dolayı oluşmuştur. Bunun dışında dönemi yaşayan kişinin, büyüdüğünü hissetmesinden dolayı bazı egoist yanları ortaya çıkar.

ergenlik
ergenlik

Ergenlik Etkisi

Ergenlik dönemi, insan için çok sancılı bir dönemdir. Psikoloji uzmanlarının yazdıkları makaleler ve verdikleri seminerlerde bunu kanıtlar niteliktedir. Uzmanların velilere önerileri de nettir. Veli, bu dönemde ergenin üstüne kesinlikle gitmemeli ve baskı kurmamalıdır. Çünkü bu dönemi yaşayan kişi, ona yöneltilen en ufak bir olumsuzlukta bile ters tepki verebilir.

ergenlik sorunları
ergenlik sorunları

Bu dönemde kişi, duygularını dolu ve coşkulu yaşar. Sevindiğinde tam sevinir, üzüldüğündeyse saatlerce ağlayabilir. Bu erkeklerde de öfke patlaması olarak adlandırılabilir. Doğan yalnız kalma isteği bir yerden sonra tamamen yalnızlığa dönüşebilir. Ve yalnız bir ergen öfkelidir. Yeni şeyler deneme merakı artar. Bu yüzden velilerin dikkatli olması gerekiyor. Yıkanması müsait olan beyinler tamamen sizin kontrolünüzdedir. Üstlerine gitmeyin ama boşta bırakmayın. Sağlık açısından önem teşkil eden bu dönemde eğer psikolojik travmalar daha büyük hal alırsa uzmana danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir