ATM Makinaları Nasıl Çalışır?

ATM Teknoloji gelişimi ile birlikte bankacılık işlemlerine dair her şeyi artık internet üzerinden çok kolay şekilde gerçekleştirdiğimiz bugünlerde, ATM cihazlarıyla beraber de artık birçok işlem basit şekilde yapılabiliyor. Bununla beraber internet bankacılık dışında ATM bankacılık sistemi kullanıldığında, merak edilen konulardan biri de ATM cihazlarının nasıl çalıştığıdır. ATM bankamatikler nasıl çalışır? Güvenlik ve buna benzer şekilde bankacılık sistemiyle eşleştirme mantığı nasıl gerçekleştirilir? Bunlar hakkında detayları sizlere sunmak istiyoruz.

Açılımı Automated Teller Machine olarak da tanımlanan ATM’ler, giriş aygıtı olarak kart okuması ve klavye ekranlarına sahiptir. Çıkış aygıtı olarak da hoparlör, ekran, fatura yazıcı ve para çekme- yatırma işlemlerine sahip olur.

Bankamatik Sistemi Nasıl Çalıştırılır?

Plastik kartınız, kart okuyucu sisteminden takılarak ATM’nin okuması sağlanır. Bu şekilde sistemde kayıtlı kartınız, üzerinde manyetik bir bandı ile okunarak tüm bilgilerinize ulaşılmış olur. Kartın doğruluğu ilk okuyucudan geçtikten sonra ikinci okuyucu kart bilgilerinizi okuyarak tüm bilgilerinizi, hesap numarası ve şifrenizi yazmanızı isteyerek tamamlar.

Size şifre soran sistem ATM sistemi olurken, ATM bankacılık ağı içerisinde yazdığınız şifre sunucuda milyonlarda kodu okuyarak tanımlar. Daha sonrasında da vakumla çalışan emme kapakları üzerinden para çekme ya da yatırma işlemlerinizi dilediğiniz gibi yapabilir, döner silindir sistemiyle beraber dışarı aktaran ya da dışarıdan gelen parayı içeri aktaran bu sistem ile içeride para haznesine kayıtlı para çekme- para yatırma işlemlerinizi tamamlar.

ATM’ler Ne Kadar Güvenlidir?

ATM’lerin yapılışı 100 kg’dan daha faza çelik ile elde edilmesidir. Üretim aşamasında 100 kg çelik ile üretilirken, güvenli bir muhafaza sağlanması açısından da tahminlere göre 20 ton kadar dış kuvvete dayanıklı şekilde üretilmektedir. Bu şekilde üretilen ATM’lerde aynı şekilde GPS bulunur. ATM, nerede olduğu banka yetkilileri tarafından izlenmekte olurken; olası bir şekilde ATM’nin çalınması durumuna karşı, hırsızlığa karşı da birçok önlem bulunmaktadır.

ATM’lerde bulunan paralar, olası hırsızlık süreçlerinde paranın kullanımı için ATM’nin kırılması gerekir. Bankamatik, içeriğinde bulunan mühürlerle doludur ve olası bir müdahalede, zararlı hamleye karşı mürekkep patlayarak paraların da kullanımına izin vermez. Bu şekilde hırsızlığa karşı önlemlerin alındığı biçimde ATM’ler üretilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir