Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

En sık rastlanan toplardamar hastalıklarından biri olan varis hemen tedavi altına alınmadığı takdirde pıhtı oluşumuna neden olabilir ve zaman içerisinde daha büyük problemler meydana gelir. Belirtileri fark edildiği an zaman kaybetmeden uzmana başvurulması önerilirken, başvurulan radyoloji uzmanı detaylı bir Doppler Ultrasonografi muayenesi yapar. Bu sayede vücutta bulunan tüm hasarlı damarlar ortaya çıkarılarak hastalık teşhis edilir. Varis tedavisi için bu muayenenin yapılması şarttır.

varis tedavisi
varis tedavisi

 

Varis tedavisinde öncelikle kötü görünüm oluşturan, kirli kan birikintilerinden kurtulmak doğru bir adım değil. İlk olarak yapılması gereken bu varislerin oluşumuna neden olan durumu ortadan kaldırmaktır. Varis paketlerine müdahale etmeden önce kanın yukarı çekilmesini engelleyen kapak sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Hasarlı olan kapakları teşhis ederek bu kapakların tedavisi sağlanır ve sonrasında geri kaçış problemi çözülür. Varis paketlerinin ameliyatla alınması işlemine bundan sonra başlanması daha doğru bir çözüm yolu olacaktır.

Cerrahi Varis Tedavisi

Varis uzun yıllardır insanların hayatını zorlayan rahatsızlıklardan biri. Bacaklarda oluşan bu kirli kan birikintileri için 100 yılı aşkın süredir cerrahi tedavi yapılabiliyor. Cerrahi varis tedavisinde bağlama ve soyma işlemi yapıldığı genel anestezi yapılması gerekir. Yapılan cerrahi müdahale sırasında toplardamarlarda sinir zedelenmesi ya da pıhtı oluşumu gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Bu yeni bir sorunu beraberinde getirirken, cerrahi müdahale sonrası normal hayata dönüş de zor olduğundan zorunlu bir durum söz konusu olmadığı takdirde varis tedavisi için cerrahi işlem gerçekleştirilmiyor.

varis
varis

 

Varis ameliyatı olan birçok kişi ameliyat sonrasında duyduğu rahatsızlıklardan ve acılardan bahsetmeye başladığında varis sorunu yaşayan kişiler tedavi olmaktan kaçınmaya başlıyor. Bugün hala varis tedavisi olmak yerine ömür boyu varis çorabı giyerek yaşamayı tercih eden kişiler yok değil. Hastalar cerrahi işlemden kaçmak için sadece rahatlatma özelliğine sahip olan ilaçlardan medet umarken, ameliyatsız varis tedavisi tekniklerine dair bilinçlendirildiklerinde bu sorunlarından kurtulmak için daha istekli olabiliyorlar.

Modern Varis Tedavisi

Varis tedavisinde ameliyatsız işlem gerçekleştirerek çığır aşan girişimci radyoloji uzmanı Robert Min oldu. 2002 yılında Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA) adını verdiği yöntemle ilk kez toplardamardaki hasarlı kapağı onarmayı başaran Robert Min ve ekibi basınç kaçağına neden olan kapağın ameliyatla değil, anjio gibi bir yöntemle onarılmasını sağladı. EVLA yönteminde damar içerisinden giren lazer enerjisi ile hasarlı kapak damar içerisinden kapatılıyor ve bu sayede kaçış oluşumu engelleniyor.

Varise neden olan kapak hasarı bu yöntemle kısa sürede onarılırken, safen veni de yakılarak kapatılıyor. Bu işlemlerin ardından varis paketlerinin de kısa süre içerisinde küçülerek kaybolduğu gözlemleniyor. Hiçbir yan etkisi de bulunmadığı için hastalarda olumsuz etkiler bırakmayan EVLA yöntemi bugün birçok kişinin varislerinden kurtulmasına olanak sağlamakta. Cerrahi işlemlere gerek duymadan varis oluşumunu engellemek için siz de modern yöntemden yararlanabilir, acısız şekilde varis sorunundan kurtulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir