Lohusalıkta Psikoloji

Kadınların anne olduktan sonra hayatlarında yeni bir dönem başlar. Bu yeni hayatlarına alışmaları da bazen zaman alabiliyor. Sadece fiziksel anlamda değil, psikolojik olarak da değişime uğradıkları doğumdan sonraki 6 haftalık bu sürece lohusalık dönemi denir. Her kadının bu dönemde yaşadığı bazı psikolojik sıkıntılar olabilir. Bunların bazıları ufak tefek atlatılabilir durumda olabileceği gibi bazıları ise daha ciddi boyutlara ulaşabilir.

Lohusasınız ve Kendinizi Mutsuz mu Hissediyorsunuz?

Doğumdan sonra hastaneden eve gelirken artık yanınızda ailenize yeni katılan bir üye daha var. Evet, çok sevimli dünyalar güzeli bir bebek olabilir ama o sevimli bebek beraberinde size yeni sorumluluklar da getirdi. Aile içi düzeninizle birlikte sosyal yaşantınızda hatta özel hayatınız da bile değişiklikle yapmak durumunda kalacaksınız. Zaten yeterince sorumluluğunuz varken, omuzlarınıza yeni bir sorumluluk daha eklendi ve siz buna bağlı olarak kendinizi zaman zaman tükenmiş hissedebilirsiniz.

lohusalık'ta psikoloji
lohusalık’ta psikoloji

Yorgunluk, uykusuzluk, mutsuzluk hatta özgürlüğünüzün kısıtlanmış hissi artık en yakın arkadaşınız gibi gelebilir. Duygusal anlamda sürekli olarak gelgitler yaşayabilir ve hiçbir şeyden zevk almama hissine kapılabilirsiniz. Hayatınızın genelinde bir isteksizlik duygusu hakimken uyku problemleri bile yaşayabilirsiniz. Artık kendinize özen göstermediğiniz için kendinizi değersiz bile hissediyor olabilirsiniz. Ancak şunu bilmelisiniz ki çevrenizdeki birçok yeni anne olmuş kadın sizinle aynı duyguları paylaşıyor ve yine bilmeniz gereken şu ki, bu durum geçici. Yani en fazla 15 gün içinde yeni hayatınıza alışıp, ona uyum sağlamaya başlayacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir