Hava Kirliliği Nedir? Neden Olur?

Hava kirliği günümüzde tüm dünyayı etkileyen olumsuz bir gelişme olarak her geçen gün daha kalıcı zararlar bırakmaktadır. Pek çok canlının ölümüne sebep olması nedeni ile oldukça önemledir. Bazı canlıların se neslinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya bırakması bakımından hava kirliğini oluşturan nedenlere önlem amacıyla çalışmalar başlatmak çok büyük önem taşımaktadır. Hava kirliliği insan ve hayvanların hayatlarını olumsuz yönde etkilemesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Hava kirliğinin çok fazla olduğu alanlarda insan ve hayvanların hayatta kalması zorlaşmakta ve buna bağlı olarak bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

hava kirliliği nedir neden olur

Bu hastalıkların başında ise solumun yolu hastalıklarını ve bununla birlikte kalp rahatsızlıklarını oryaya çıkarması bakımından oldukça zararlı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Hava kirliliğinin en çok görüldüğü alanlara bakacak olursak, teknolojinin gelişme gösterdiği sanayi şehirleri ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda teknolojinin gelişmesi ile çok sık kullanım alanı bulan arabalar bu hava kirliliğinin oluşmasına neden olan durumları ortaya çıkarıcı etkiler yaratması bakımından zararlı bir duruma dönüşmektedir. Arabaların egzoz gazını havaya salınımı, kullanılan fosil yakıtlardan çıkan zararlı gazların çevreye yayılması ile hava kirliliği yaşamasına neden olmaktadır.

Hava kirliliğinin fazla olduğu alanlar insanlar ve hayvanlar olumsuz yönde etkilenmektedir. Genelde bu yönde hava kirliliğinin fazla olduğu bölgelerde insanların bazı hastalıkları taşıdıkları görülmektedir. Solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, özellikle akciğer hastalıklarına sık rastlanmaktadır. Özellikle akciğer kanseri, KOAH, alt solunum yolu rahatsızlıklar hava kirliliğinin sonucu en çok görülen rahatsızlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Hava kirliliğinin nedenlerine bakacak olursak, hava içerinde % 78 oranında bulunan azot, % 21 oranında bulunan oksijen ve % 1 oranında bulunan farklı türdeki gazlar ile su buharı sonucu hava meydana gelmektedir. Bu oluşan havada, zararlı maddelerin çoğalması halinde havanın bileşenlerinde bozulan meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu duruma hava kirliliği denmektedir. Hava kirliliği ise ekoloji dengenin bozulmasına neden olarak birçok canlı türüne zarar vermektedir.

Özellikle nüfusun hızlı artış gösterdiği bölgeler, çarpık kentleşmenin yaşanması, tarım ilaçlarının kullanımı, kimyalar kullanımın artış göstermesi hava kirliliğin artmasına neden olması bakımından çevreci önlemlerin alınması gereken durumları oluşturmaktadır. Havanın günümüzde hızlı bir şekilde kirlenmesi sonucu iklimlerin değişmesine neden olmakta bunun yanı sıra ozon tabakasının delinmesine, küresel ısınmanın yaşanmasına ve böylece ekolojik dengenin bozularak tüm canlıların bu durumdan olumsuz yönde etkilenmesine neden olması bakımından oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir