Hamilelik Döneminde Kan Şekeri Nasıl Takip Edilir?

Hamilelik döneminde metabolizma üzerinde birtakım değişiklikler meydana gelir. Değişikliklerin meydana gelmesi ile birlikte fetusun gelişimi de desteklenmeye başlanır. HPL adlı hormon ise bu desteği sağlamak için görev yapar ve insülinin kan şekerini düşürmesine engel olmaya başlar.

gebelik
gebelik

Hamile olan kişilerde kan şekerinin yükselmesi ile ilgili bir şikayet ortaya çıkmayabilir. Bu yüzden hamileliğin 24. ve 28. haftalarında testler yapılmalıdır. PPG testi sayesinde tokluk kan şekeri ölçümü yapılabilir. Testte 50 gram kadar saf glikoz içirildikten sonra 1 saat sonra test yapılır.

Hangi Haftalarda Testler Yenilenmeli?

Testin oranları yüksek çıkar ise ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşama ise iki katı daha fazla glikoz desteği ile gerçekleştirilir. OGTT olarak adlandırılan bu test sonucunda kesin tanı koyulur. Testler bittiği zaman hamile kişiler takibe alınır ve belirli bir süre sonra testlerin tekrar yenilenmesi istenir.

hamilelik ayları
hamilelik ayları

Hamileliğinizin 32. ve 34. haftalarında OGTT testini tekrar yenilemeli ve uzman doktor tarafından detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir