El ve Ayak Karıncalanmalarına Biraz Daha Dikkat

Hareketsiz oturduğumuzda gerçekleşen, kaslar yeniden harekete başlayınca geçen el ve ayakların karıncalanmasına pek dikkat etmeyiz. Ama bu durum bazen bazı hastalıkların belirtisi olabiliyor. Genel olarak nöropati adıyla teşhis edilen nöropatik hastalıklar toplumda diğer rahatsızlıklara oranla pek yüksek oranda değil, %10 civarında seyrediyor.

ayak karıncalanması
ayak karıncalanması

Ama bu oran artıyor, çünkü toplumda şişmanlık artıyor. Obeziteye ve buna bağlı olarak artan diyabet hastalığına da işaret eden karıncalanma olayları, kişi şişmansa daha bir dikkatle izlenmeli. B12 vitamini eksikliği, folk asidin az alınması, bağışıklık sisteminin farklı çalışması gibi nedenleri olsa bile karıncalanma hisleri tiroid bezinde oluşan aksaklıkların da göstergesi olabiliyor.

Şu Küçük Tiroid Bezi

Tiroid bezi yaklaşık 20 gramlık ağırlığıyla vücudun hormon dengesi içinde çok önemli bir yere sahip. Karıncalanma hissi giderek kuvvet ve his kayıplarına neden oluyorsa, yani karıncalanma hissinin karakteri değişiyorsa, vakit geçirmeden bir doktora gözükün. Tedavi ise nedene bağlı olarak uygulanıyor.

el karıncalanması
el karıncalanması

Yani karıncalanma hissiniz neden kaynaklanıyorsa eksik maddeyi yerine koyuyorsunuz. B12 eksikliği, diyabet başlangıcı, tiroid bozukluğu veya başka bir neden olarak sayılabilecek böbrek yetersizliği böylece teşhis edilmiş oluyor. Bu yüzden el ve ayak karıncalanmalarına biraz daha dikkat etmek gerek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir